Familjen Växtvärk

I Växtvärket bor en familj kring vilken all pedagogisk undervisning kretsar. Familjen är tänkt som en brygga mellan utställningen och besökarnas vardag. Familjens medlemmar ställs inför samma problem som alla Halmstadbor, Laholmsbor och Hyltebor ställs inför dagligen.

Växtvärkets familj består av en pappa och hans två tvillingdöttrar. Tillsammans är dom en familj som ständigt umgås, har roligt, utforskar och upptäcker tillsammans. Men dom har också sina egna tydliga personligheter och karaktärsdrag. Och det är i mötet mellan dessa egenheter som vi får lära känna familjen och får lära oss av dom.

Formen för familjens umgänge, och deras och vårat lärande som åskådare har tydliga element av dialektik. Tvillingsystrarna är varsin motsats, tes och antites, och pappan är syntesen av de båda. Detta tar sig uttryck rent praktiskt i deras personlighetsdrag, men också i sättet de, och vi lär oss av dom. Genom diskussion och olika infallsvinklar prövas fakta och idéer för att i slutändan mynna ut i kunskap.


 

Bobo

Bobo är en "Pippi Långstrump-tjej". Hon lever i nuet, är ständigt nyfiken och på upptäcktsfärd, men har kanske lite kort uppmärksamhet och tålamod. Överallt på en gång och nästan alltid glad. En småtokig men charmig drömmare som med glädje tackar ja till alla äventyr eller helt enkelt hittar på egna. Hon har stor fantasi och förlitar sig på sin intuition, men är också den som ifrågasätter och hittar nya egna vägar.

Donja

Donja är sin systers motsats i nästan allt. Hon är lugn och trygg, ibland kanske lite blyg och tillbakadragen. Hon gillar att ta till sig kunskap, att läsa och lära allt från Harry Potter till faktaböcker, och drömmer sig gärna bort ut i världen under en filt i soffan.

Av de två systrarna är hon den rationella och hon litar på lärare och på beprövade metoder. Även om hon gärna dras med på sin systers äventyr så har hon alltid fötterna kvar på jorden.


Pappa

Ingen vet vad pappan i familjen heter utan han kallas helt enkelt ”pappa”, så som hans döttrar känner honom. Han är något av en Alfons Åberg-pappa, närvarande men också lite disträ och uppe i det blå.

Pappa gillar att äta knäckebröd och att skriva på sin sportblogg. Han tar livet som det kommer, tar saker lite för givet och förenklar istället för att komplicera. Även om han är familjens trygga hörnsten så är varken den smartaste eller den kunnigaste. I själva verket är det i slutändan alltid han som lär sig något.


 

Hemmet

Familjen Växtvärk bor i ett hus som finns inne i Växtvärkets lokaler. Huset är väldigt likt ett vanligt hus med hall, kök, sovrum, badrum och vardagsrum. Men huset är fullt av överraskningar.

Familjens hus består till största del av återvunnet och återanvänt material. Husets två gavlar är exempelvis byggda av återvunna dörrar och fönster. Inne i köket hittar du återvunna köksluckor och vitvaror tillsammans med en tapet gjord av sidor ur gamla böcker. Detta är bara några exempel på de saker familjen använt för att bygga sitt hus.

Upptäcka och lära

Inne i huset finns även mycket information att både hämta och upptäcka. I badrummet får du bland annat lära dig mer om hur vår konsumtion av hygienartiklar eskalerat under senare år. Här jämför vi innehållet i ett badrumskåp från 50-talet med ett innehållet från ett badrumskåp idag. Hur påverkar den sortens konsumtion vår miljö och omgivning?

I sovrummet får du också lära dig om konsumtion, men den här gången gäller det leksaker. Hur många leksaker har egentligen ett barn i Sverige idag? ...och hur mycket av jordens resurser måste vi ta för att producera allt detta?

Copyright 2017 - Halmstads Energi och Miljö AB