Hoppa till huvudinnehållet
Vaxtvarket_44.jpg

Så här går ett besök till

Häng med till Växtvärket! Vi börjar hemma hos Bobo, Donja och deras pappa. Därifrån kan den som hittar de hemliga dörrarna ta klivet in i fantasifulla miljöer, som visar hur våra vardagliga val påverkar jorden.

Besöket börjar med att Kristofer, pedagog på Växtvärket, pratar kort om Växtvärket och begrepp som kan vara bra att känna till, innan vi kliver på hemma hos Donja, Bobo och deras pappa. Här finns sovrum, tv-rum, toalett och kök, precis som i vilket vanligt hem som helst. Bobo och Donja är lika gamla som ni är och lever likadant. Nu ska vi se hur olika saker som vi har hemma hos oss påverkar jordklotet. 

kristofer_2.jpg

En lekfull utställning med många rum

Växtvärket är en lekfull utställning om hållbar utveckling där eleverna får uppleva, undersöka och vara aktiva. I varje rum finns ett antal stationer och barnen jobbar tillsammans för att lösa olika uppdrag. Det gäller att testa, fundera, resonera och dra slutsatser.

– Det viktiga är inte vad som är rätt och fel utan att sätta igång tankarna. Vad kan jag och min familj göra för att minska vårt ekologiska fotspår, säger Kristofer.

Snart märker eleverna, att Bobos och Donjas hus inte riktigt är som alla andra. Överallt i den interaktiva utställningen gömmer sig små överraskningar. Lyft på toalettlocket eller kika in i vaskskåpet, så kanske du hittar svaret du söker. Öppna kylskåpsdörren och kliv in i en affär där du scannar dina varor och får ett kvitto som visar hur mycket vatten och energi de ”kostar”.

Lär dig om olika sätt att framställa energi och prova själv att trampa på energicykeln för att se hur mycket energi det går åt för att ladda mobilen, ha tv:n igång eller driva en borrmaskin.

I staden runt omkring familjen Växtvärks hus finns sorteringsbasketen, där ”sopbollarna” ska hamna i rätt korg, förvandlingsfabriken, som visar vad det blir av materialet som vi lämnar till återvinning, och skogen, där eleverna får lära sig mer om fotosyntesen och trä som råvara.

– Växtvärket är motsatsen till många utställningar, där det är se men inte röra, som gäller. Här är det meningen att barnen ska klämma, känna och prova sig fram, säger Kristofer.