Hoppa till huvudinnehållet
Vaxtvarket_44.jpg

Eleverna om besöket

Växtvärket är ett hus där man får lära sig hur det vi gör idag påverkar jorden i framtiden – och vad vi kan göra för att jordens resurser ska räcka till. Med olika uppdrag att lösa kliver vi in i familjen Växtvärks hem. Nu är det bara att prova, undersöka, klura och leta efter hemliga dörrar…

IMG_8520.JPG
Sorteringsbasket en utmaning i både snabbhet och kunskap.

– Kasta, nej miss. Konservburk, den ska vara bland metallen!
Det är full fart när en femteklass från Nyhemsskolan ska lösa sina uppdrag. Valentina, Andi och Antea i den orangea gruppen är i full gång med sopbasketen. Här gäller det att lista ut hur olika material ska sorteras och träffa med ”sopbollarna” i rätt tunna. Sedan är det dags att fundera på nästa del av uppdraget. ”Varför är det viktigt att sortera avfallet?

Det händer med sopor

I fabriken, som ligger utanför familjen Växtvärks hus, finns olika material, som Antea och de andra känner igen från sopbasketen, men vad gömmer sig bakom luckorna?
– Aha, nu förstår jag, tidningar blir nya tidningar och plastflaskor kan bli en ryggsäck. Det är bättre för miljön än att hela tiden köpa nytt!

Växtvärket är en utställning där det inte finns några rätt och fel. Det viktiga är att testa, fundera och dra egna slutsatser. Vad betyder det här för mig?

 

Ta dörren till en magisk värld

Den som hittar den hemliga dörren i köket kan kliva in i en affär och scanna sina varor. Men, kvittot som kommer ut visar inte vad köttbiten och tomaterna kostar i kronor, utan i vatten och koldioxid.
– Det här var coolt, man lär sig om miljön och hur mycket vatten det går åt till olika saker, säger Antea.
I ett annat dolt rum finns en lite speciell cykel. Här gäller det att trampa så mycket man orkar. Hur mycket rörelseenergi behövs för att driva en tv, ladda en mobiltelefon eller att använda brödrosten?
– Det här var ju jobbigt, jag kunde högst driva borrmaskinen, konstaterar Andi.

Har du lärt dig någonting här?
– Ja, att man ska släcka alla lampor och dra ut sladden på tv:n och x-boxen, när man spelat klart. Och så har jag lärt mig att sortera och kasta rätt saker i rätt soptunna.

Vad var roligast?
– Roligast var cykeln och att öppna en massa dörrar och leta efter saker.