Hoppa till huvudinnehållet
Vaxtvarket_53.jpg

"Mina elever ville inte gå hem"

Läraren Sofia Anttila tog med sin femteklass från Nyhemsskolan till Växtvärket. – Vi var jättenöjda, Växtvärket gav en extra dimension till det vi lär ut i klassrummet och barnen ville aldrig gå därifrån, de var helt lyriska, och det var jag med säger hon.

Larare_VV.jpg

Berätta om ert intryck av Växtvärket!
– Vi blev väldigt positivt överraskade. Vi visste inte så mycket om Växtvärket, mer än att utställningen skulle handla om energi och miljö. Det gjorde mycket att det var ett bokat besök, att det bara var vi som var där. Jag tror att eleverna kände sig väldigt sedda och bekräftade. De fick en helt annan kontakt med Kristofer, som fanns där och stöttade när någon uppgift var klurig, än på ett vanligt museibesök.

Hur funkade det med uppdragen, som eleverna fick jobba med?
– Det var ett bra sätt för dem att upptäcka de olika delarna i utställningen. Uppdragen var av lite varierande svårighetsgrad, men vi lyckades lösa de flesta med gemensamma krafter. Det var bra att vara flera vuxna, som kunde hjälpa till där det behövdes.

Vad var bäst?
– Helheten, alla härliga, kreativa miljöer och att allt var så väl ordnat. Det var roligt med alla effekter och att det fanns så många små saker att upptäcka, luckor att kika bakom och dörrar att öppna.

Har du haft hjälp av utställningen i undervisningen?
– Ja absolut. Ett sådant här besök gör ett starkt intryck på eleverna, att få sortera och kasta soporna i sopbasketen eller gräva i sanden och se vad som händer med grundvattnet, det fastnar på ett annat sätt än när man pratar om det i skolan.

Hur kommer ni att jobba vidare i skolan efter besöket på Växtvärket?
– Vi kommer att prata om uppdragen, som de gjorde, och resonera kring deras svar. Sedan så kommer vi kanske att använda oss av materialet på webben efterhand som det passar in i undervisningen.

Har du något tips till andra skolklasser som funderar på att besöka Växtvärket?
– Jag tycker absolut att man ska boka in ett besök, och i den mån man hinner, använda sig av materialet som finns på Växtvärkets webbplats, för att förbereda sig innan man går dit.