Hoppa till huvudinnehållet
Red1.jpg

Mobil monter för små miljöhjältar

Rädda staden från Energitjuven, bekämpa Vattenvandalen och stoppa Skräptjuven. Det är uppmaningarna i vår mobila monter för förskolor - Miljödetektiverna. Ett lekfullt lärande där våra minsta elever får möjlighet att prata hållbarhet i sin egen hemmiljö.

Att informera och inspirera barn och ungdomar till en hållbar livsstil är något vår Växtvärkets pedagog Kristofer Arvidsson arbetar med dagligen. Men att komma ut till de yngsta barnen tycker han har varit lite svårare. Detta blev startskottet för att ta fram vårt nya koncept - Miljödetektiverna för förskolor:

- Jag upplevde att de minsta barnen behövde en annan lösning än studiebesök och miljölektioner och gärna i sin egen miljö. Lösningen blev en mobil lånemonter, som förskolan kan arbeta med kontinuerligt och som vi kallar för Miljödetektiverna, säger Kristofer.

IMG_0218.JPG

Ett lekfullt lärande

Den nya mobila montern innehåller material för både pedagoger och barn. Övningar, filmer, spel och med lek i fokus - det ska vara kul att lära. Montern är uppdelad i olika delar med olika inriktning; skräpstationen, där skräptjuven har slängt sopor i naturen som barnen får sortera på rätt plats. Toaletten, där barnen få testa vad som händer om man lägger fel saker i toaletten och staden där alla karaktärer bor. 

På förskolan Snilleblixten har man haft montern i en dryg månad och är väldigt nöjda:

"Passade oss perfekt"

- Hållbarhet är en del i vårt koncept, så detta passade verkligen perfekt. Barnen har älskat stationen och både vi pedagoger, barn och inte minst föräldrar har lärt sig massor. Vi hade velat ha denna station alltid, säger Ann-Christine Govenius, rektor på Snilleblixten.

Barnen är med och får aktivera sig. Istället för att berätta vad som händer och hur man ska göra, kan man genom övningar och övningsmaterial faktiskt visa.

Personal_dator-01.png

Så funkar Miljödetektiverna

Miljödetektiverna är ett helhetskoncept för förskolor. Ni får ha den hos er i cirka 3 veckor. Vid beställning av montern ingår:

  • Utkörning och hemkörning
  • Material för pedagoger
  • Material för barnen
  • Förslag på övningar
  • Filmer
  • Spel

För att boka montern till er förskola kontaktar du vår pedagog Kristofer via e-post!