Hoppa till huvudinnehållet
shutterstock_174520748.jpg

Naturen

Här har vi samlat lektionstips, labbar och övningar på temat natur. Materialet är anpassat för årskurs 5 och är liksom Växtvärkets utställning framtaget med läroplanens kunskapskrav som grund.

Metall_Rityta_1.png

Att se hur sopor bryts ner

Hur lång tid det tar för olika material att brytas ned. Vad händer med saker som slängs i naturen eller på en deponi? I denna labben "skapar" ni en deponi som ni sedan kan följa under en längre tid, vad händer, och varför?

banan-01.png

Ingenting försvinner allt finns kvar

Allt avfall som hamnar på fel plats kommer till slut att försvinna även om det tar olika lång tid. Vart tar då avfallet vägen? Vi brukar säga att ”ingenting försvinner allt finns kvar” och i denna övning visar vi att det bildas något nytt vid nedbrytningen av avfallet.

Bobodonja-01.png

Föroreningar i vattnet

Inget försvinner som hamnar i naturen, utan allt bara sprids vidare. I denna labb får vi se vad som händer med avfall som hamnar i vatten. Vilken effekt får det på vattnet? Och vad händer med vår närmiljö när ett sådant utsläpp inträffar?

Ishand-01.png

Vinterlaboration – föroreningar i vattnet

Olika typer av föroreningar sprids på olika sätt. Regn, vatten och snö kan alla vara spridare av olika sorters föroreningar. I denna labben undersöker vi snö. Är den så vit och ren som det kan verka eller kan snöflingan ock så innehålla smuts, och i så fall varifrån kommer den?