Utställningen

Här på Växtvärket bor familjen Växtvärk - Bobo, Donja och deras pappa. De bor i sitt hus som vår utställning är uppbyggd kring som till stor del är skapad av återvunnet material. I familjen Växtvärks hus finns flera temarum som fokuserar på hållbarhet. Men det är verkligen inget "vanligt" hus som familjen bor i...

Välkommen hem till familjen Växtvärk!

Utställningen som är uppbyggd i den gamla gymnastiksalen består bland annat av familjen Växtvärks hus med olika rum. Men det är verkligen inget vanligt hus. För vad döljer sig bakom väggen?

Den som hittar de hemliga dörrarna kan ta klivet in i fantasifulla miljöer, som väcker tankar kring konsumtion, energiförsörjning, återvinning och vattnets kretslopp och hur våra val i vardagen påverkar jorden.

Familjen Växtvärket
Matrummet Växtvärket

Matrummet

När du går igenom familjens kylskåp går du rakt in i matrummet. Det påminner om en affär - men skenet bedrar. Scanna dina varor och se vad de kostar i växthusbelopp och vattenförbrukning.

Energirummet Växtvärket

Energirummet

Flytta på familjens TV-möbel och kom rakt in i energirummet. Allt går i gult och svart eftersom varningsskyltar för högspänning och elkablar inspirerat till rummet. Var kommer elen ifrån?

Växtvärket, Hållbart arbete, Kunskapscenter

Vattenrummet

Badrummet i familjen Växtvärks hus gömmer flera spännande saker. Vi rekommenderar att du går igenom väggen i duschen. Försök att bära vatten som motsvarar tio minuters duschande.

Livsstilsrummet Växtvärket

Livsstilsrummet

Genom garderoben i barnrummet, bakom kläder och skor hittar du livsstilsrummet där du får en mängd olika tankeställare. Hur mycket kläder köper vi varje år? Hur mycket slängs?

Återvinning Växtvärket

Återvinning

Runtom i staden som har lyktstolpar, soptunnor, elskåp, träd och vägar, finns flera spännande saker att utforska och prova på. Testa sopsorteringsbasket eller sorteringstävling!

Naturen Växtvärket

Naturen

I det här rummet står skog och växtlighet i centrum. För att komma till naturen går du igenom vedstapeln i familjen Växtvärks vardagsrum, kommer ut på andra sidan och kliver in i en trädstam, vad händer här?

Vi bor på Växtvärket

Bobo

Bobo - en charmig drömmare

Bobo är en "Pippi Långstrump-tjej". Hon lever i nuet, är ständigt nyfiken och på upptäcktsfärd, men har kanske lite kort uppmärksamhet och tålamod. Överallt på en gång och nästan alltid glad. En småtokig men charmig drömmare som med glädje tackar ja till alla äventyr eller helt enkelt hittar på egna. Hon har stor fantasi och förlitar sig på sin intuition, men är också den som ifrågasätter och hittar nya egna vägar.

Donja

Donja - en jordnära bokmal

Donja är sin systers motsats i nästan allt. Hon är lugn och trygg, ibland kanske lite blyg och tillbakadragen. Hon gillar att ta till sig kunskap, att läsa och lära allt från Harry Potter till faktaböcker, och drömmer sig gärna bort ut i världen under en filt i soffan.

Av de två systrarna är hon den rationella och hon litar på lärare och på beprövade metoder. Även om hon gärna dras med på sin systers äventyr så har hon alltid fötterna kvar på jorden.

Pappa

Pappa Växtvärk - gillar sport och knäcke

Ingen vet vad pappan i familjen heter utan han kallas helt enkelt ”pappa”, så som hans döttrar känner honom. Han är något av en Alfons Åberg-pappa, närvarande men också lite disträ och uppe i det blå.

Pappa gillar att äta knäckebröd och att skriva på sin sportblogg. Han tar livet som det kommer, tar saker lite för givet och förenklar istället för att komplicera. Även om han är familjens trygga hörnsten så är han varken den smartaste eller den kunnigaste. I själva verket är det i slutändan alltid han som lär sig något.

Boka besök Växtverket - trampa fram elen

Boka besök

Ta med era elever och gör ett besök på Växtvärket, boka en miljölektion i klassrummet eller gör ett studiebesök på återvinningscentralen, miljöanläggningen på Kristinehed eller solcellsparken på Skedalahed.

Så här går ett besök till Växtvärket

Så här går ett besök till

Häng med till Växtvärket! Vi börjar hemma hos Bobo, Donja och deras pappa. Därifrån kan den som hittar de hemliga dörrarna ta klivet in i fantasifulla miljöer, som visar hur våra vardagliga val påverkar jorden.

Miljödetektiverna Växtvärket

Mobil monter för små miljöhjältar

Rädda staden från Energitjuven, bekämpa Vattenvandalen och stoppa Skräptjuven. Det är uppmaningarna i vår mobila monter för förskolor - Miljödetektiverna. Ett lekfullt lärande där våra minsta elever får möjlighet att prata hållbarhet i sin egen hemmiljö.