Skolmaterial - Återvinning

Här har vi samlat lektionstips, labbar och övningar på temat återvinning. Materialet är anpassat för årskurs 5 och är liksom Växtvärkets utställning framtaget med läroplanens kunskapskrav som grund.

Grupparbete Växtvärket

Grupparbete

Dela in eleverna i grupper och låt dem ta reda på hur återvinning går till och sedan redovisa sina arbeten inför resten av klassen eller för andra smågrupper.

Tips på arbetsområden:

  • Vad händer med soporna som hamnar i soptunnan?
  • Vad händer med utsorterade aluminium- och plåtförpackningar?
  • Varför kan det vara bra att säga nej tack till pappersreklam i brevlådan?
  • Vad händer med insamlade tidningar?

Gör återvinningskonst!

Gör ett eget konstverk. Gå på upptäcktsfärd bland sådant som kastats, hemma och i skolan, och sätt fart på kreativiteten. Skapa konst av det du hittar, stort eller smått. Skulpturer, konstruktioner, collage eller användbara uppfinningar – allt är tillåtet! Ge varje konstverk ett namn och berätta lite om hur du tänkt och vad du själv tycker om ditt verk. Ordna sedan en konstutställning i skolan och prata om vad ni lärt er av detta.

Gör återvinningskonst!
Fyra hörn

Fyra hörn-/värderingsövningar

Frågor att diskutera:

  • Återanvända eller återvinna? Vilket är bäst för miljön – och varför?
  • Är det lätt att sortera rätt? 
  • Kan jag och min familj bli bättre på att sortera?
  • Gör mina val någon skillnad?
Soppåsar

Se hur sopor bryts ner

Hur lång tid tar det för olika material att brytas ned och vad händer med saker som slängs i naturen eller på en deponi?

Ladda ner labben

Matrester

Ingenting försvinner allt finns kvar

Allt avfall som hamnar på fel plats kommer till slut att försvinna även om det tar olika lång tid. Vart tar då avfallet vägen?

Ladda ner labben

Boka besök Växtverket - trampa fram elen

Boka besök

Ta med era elever och gör ett besök på Växtvärket, boka en miljölektion i klassrummet eller gör ett studiebesök på återvinningscentralen, miljöanläggningen på Kristinehed eller solcellsparken på Skedalahed.

Så här går ett besök till Växtvärket

Så här går ett besök till

Häng med till Växtvärket! Vi börjar hemma hos Bobo, Donja och deras pappa. Därifrån kan den som hittar de hemliga dörrarna ta klivet in i fantasifulla miljöer, som visar hur våra vardagliga val påverkar jorden.

Lärare om Växtvärket

"Mina elever ville inte gå hem"

Läraren Sofia Anttila tog med sin femteklass från Nyhemsskolan till Växtvärket. – Vi var jättenöjda, Växtvärket gav en extra dimension till det vi lär ut i klassrummet och barnen ville aldrig gå därifrån, de var helt lyriska, och det var jag med säger hon.