Hoppa till huvudinnehållet

Växtvärket ska sätta igång tankarna

Titta, lyssna, tryck, prova och läs! Växtvärket är en lekfull utställning om energi, miljö och hållbar utveckling. Här uppmuntras eleverna att själva söka efter information, värdera och reflektera.


– Växtvärket ska vara ett hjälpmedel för skolorna, därför finns en tydlig koppling till läroplanen, säger Kristofer Arvidson, besöks- och skolinformationsansvarig på HEM.

Varför är det så viktigt att sortera vårt avfall? Vad händer med det vi slänger i soptunnan? Det är exempel på frågor som eleverna i årskurs 4-6 får fundera över och praktiskt jobba med i utställningen.

– Varje besök anpassas efter elevernas ålder och utgår från läroplanens kunskapskrav, berättar Kristofer.

Utställningen börjar hemma hos Donja, Bobo och deras pappa, i ett helt vanligt hus där eleverna känner igen sig. Men vad döljer sig bakom väggen? Den som hittar de hemliga dörrarna kan ta klivet in i fantasifulla miljöer, som väcker tankar kring konsumtion, energiförsörjning, återvinning och vattnets kretslopp.

IMG_4285.JPG
Kristofer Arvidsson

Här får barnen själva prova på att sortera sopor och ta reda på vad det blir av pet-flaskorna, som man lämnar till återvinning.


– I läroplanen står det att eleverna i årskurs 4-6 ska känna till hur utsorteringen av avfall fungerar. På Växtvärket pratar vi om det och det blir konkret genom sopbasketen och sorteringsspelet, förklarar Kristofer.
– Jag tror att det är den här sortens information som sätter sig, sedan så behövs det en lärare och ett klassrum för att fördjupa kunskapen.

Det vardagliga, som barnen kommer i kontakt med hemma, kopplas till större frågor. Hur många jordklot skulle behövas om alla levde så som vi gör i Sverige?

– Växtvärket är en reflektionsutställning, där eleverna själva får värdera informationen. Det finns inte ett svar som är rätt, utan det är många saker som kan påverka. Vi hoppas få eleverna att fundera på, vad innebär det här för mig?

Entreprenöriellt lärande och de fem förmågorna, som läroplanen fokuserar på, har varit utgångspunkten när utställningen byggts upp.
– Växtvärket ska stimulera elevernas nyfikenhet, uppmuntra dem att prova sig fram, söka information och samarbeta, säger Kristofer.

För att skolorna ska få ut så mycket som möjligt av besöket finns också material att titta på i förväg eller jobba vidare med efteråt.

– Här på vår webbplats kan man hitta laborationer, värderingsövningar och faktatexter. Där finns också en ordlista med begrepp, som kan vara bra att känna till när man kommer hit.

 

Vaxtvarket_1.jpg
Kristofer på Växtvärket