Viktig kunskap på ett lekfullt sätt
- Växtvärket /
- Händer på Växtvärket /
- Viktig kunskap på ett lekfullt sätt
Växtvärket är ett hus fullt med upplevelser och aktiviteter med fokus på hållbar utveckling. Bakom utställningen, som ska vara ett stöd för skolorna i undervisningen om energi och miljö, står HEM i samarbete med kommun och näringsliv.
– Vi tror på att jobba tillsammans, att lära för livet och inte bara för skolan. På Växtvärket har vi samlat kunskap om viktiga samhällsfunktioner inom återvinning, energi och vatten, säger Kristofer Arvidson, besöks- och skolinformationsansvarig på HEM.
Växtvärket är ett kunskapscenter med mycket under samma tak. Här får eleverna på ett lekfullt sätt inblick i hur det vi gör idag påverkar vår jord, och vad de själva kan göra för att bidra till en hållbar framtid. Återvinning, återanvändning och hållbar energi är genomgående teman.
– Det är många som vill komma och göra studiebesök på HEM:s anläggningar, men det är svårt med tanke på säkerheten, ofta är det ett 30-tal elever i en klass. Dessutom så är det är komplicerade processer, som är svåra att förstå när man ser dem på det sättet, säger Kristofer.
– Våra samarbetspartner Stora Enso, Stena och Laholmsbuktens VA upplevde samma sak. Det väckte tankarna på att bygga upp en besöksverksamhet, anpassad för skolan, berättar han.
Resultatet blev Växtvärket. I stället för att göra studiebesök på en produktionsanläggning för energi, ett reningsverk och en återvinningsanläggning, kan skolklasser numera komma hit och på ett ställe se vilken viktig roll de olika verksamheterna spelar i vår vardag.
Växtvärket är öppet för alla skolor i Halmstads kommun och vänder sig till elever i åldern 7-13 år. Även årskurs fem i Hylte och Laholms kommuner är välkomna. Besöket är helt gratis och för årskurs fem ingår dessutom på bussresan!
– Man bokar sitt besök direkt på webbplatsen, det finns ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Under våren börjar vi också med en heldag på Växtvärket tillsammans med Naturskolan. Då delar vi upp klassen och en grupp börjar ute med att bygga fågelholkar eller insektsbon. Det kommer också sås och odlas, när det blir varmt nog, och till hösten är det dags att skörda, berättar Kristofer.